Willem Van Caster (kanunnik-cultuurvoorvechter, °1836 - †1918)

Kanunnik Willem Van Caster (1836-1918). © Stadsarchief Mechelen – beeldbankmechelen.be 

Willem Van Caster zag het levenslicht te Mechelen in 1836. Hij kreeg de priesterwijding in 1860 en werd later ook kanunnik van het Sint-Romboutskapittel. Heel zijn leven is hij een voorvechter geweest van kunst, cultuur, monumenten en geschiedenis.

Zo maakte hij deel uit van talloze commissies rond (kunst)geschiedenis, oude kunstambachten en monumenten. Willem Van Caster was vanaf 1890 ook lid en later voorzitter van de Cercle archéologique, littéraire et artistique de Malines (de huidige Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen). 

De kanunnik schreef talloze publicaties, onder meer over de geschiedenis van de Mechelse straten, de Sint-Romboutstoren en het stadhuis. 

Hij was tevens een goed tekenaar. Hij tekende bijvoorbeeld de meeste kostuums voor het Jubeljaar van O.-L.-Vrouw van Hanswijk in 1888. 

Passie voor kant 

Willem Van Caster heeft ook les gegeven aan verschillende scholen. Zo was hij gedurende enkele jaren werkzaam in de kantschool bij de Congregatie van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid (Loretten). Heel zijn leven bleef hij geboeid door de kantkunst. 

Bron 

Tekst van Paul Delbaere geschreven voor de tentoonstelling 'Op de bres voor historisch Mechelen. Een beeld van het leven en werk van enkele van de markantste figuren van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen'. Deze tentoonstelling ging door in het Stadsarchief Mechelen naar aanleiding van Erfgoeddag 2007.