Vandaag in de Mechelse geschiedenis: inhuldiging standbeeld Margareta van Oostenrijk (1849)

Het iconische standbeeld van Margareta van Oostenrijk is onlosmakelijk met Mechelen verbonden. Op maandag 2 juli 1849 is de hele stad samen met het koningshuis getuige van de feestelijke inhuldiging.

Het beeld van Margareta van Oostenrijk, toen nog op de Mechelse Grote Markt. Stadsarchief Mechelen - regionalebeeldbank.be

 

Het verhaal begint al in 1841. De jonge Belgische staat wil het patriotisme aanwakkeren door het plaatsen van standbeelden van grote nationale historische figuren. Mechelen is de enige stad die voor een vrouw kiest: Margareta van Oostenrijk (°1480 - † 1530). Zij was landvoogdes van de Nederlanden. Onder haar bewind was Mechelen hoofdstad van de Nederlanden. Het was een periode van enorme bloei voor de Dijlestad.

De stad stelt Mechels beeldhouwer Jozef Tuerlinckx (°1809 - † 1873) aan om het beeld te maken. Er komen verschillende ontwerpen aan te pas. Het duurt enkele jaren voor het werk klaar is. Het stadsbestuur laat het beeld op de Grote Markt plaatsen, voor het stadhuis, omringd door een omheining in ijzer gesmeed. Daar zal het blijven staan tot in 2004 om daarna zijn huidige plaats op de Schoenmarkt te krijgen.

De inhuldiging op 2 juli 1849 is een grote dag voor Mechelen. De cavalcade gaat uit, er is een cantate door 300 kinderen en muzikanten en de voltallige koninklijke familie is aanwezig. Er komen maar liefst 20 000 mensen naar Mechelen afgezakt om het gebeuren te aanschouwen!

Bron

F. Vermoortel. 'Mechelen. Kroniek van een stad. 1830-1952'. Brugge, 1990, pp. 25-28.


Meer weten?

Kom eens langs in het Stadsarchief (openingsuren en bereikbaarheid). Bezoek ook eens het nieuwe Museum Hof van Busleyden, waar je alles ontdekt over Mechelen in de periode van Margareta van Oostenrijk.