Schandaalmatch tegen Cercle Brugge (1973)

Op 6 mei 1973 staat de laatste wedstrijd van het voetbalseizoen 1972-1973 op het programma. KV Mechelen neemt het thuis op tegen Cercle Brugge. Malinwa moet winnen om zeker te zijn van de derde plaats en zo een eerste maal Europees te kunnen spelen (UEFA-cup). Racing White (het latere RWDM) en Beerschot zijn de concurrenten.

Voor de wedstrijd ziet het er goed uit voor KVM dat bezig is aan een reeks van 17 wedstrijden zonder nederlaag. Cercle krasselt met slechts 7 punten uit de laatste 10 wedstrijden en een karrenvracht aan tegendoelpunten.

KV Mechelen speelt met: Léonard, Kennis, De Moor, Talbut (vervangen door Callaerts), Vergote, De Weerdt, Van Damme, Stevens, Selleslagh, Pedersen en Van Herp.

Een bedenkelijke hoofdrol voor de scheidsrechter

Scheidsrechter is de heer Pierre Wouters. Die laatste heeft bij Racing White gespeeld en komt er nog vaak op bezoek. Men vreest partijdigheid en dat komt uit …

Al in de eerste helft krijgen De Weerdt en Van Herp, beiden KV Mechelen, rood. De sfeer op het veld raakt helemaal verhit en ook ernaast laaien de gemoederen hoog op. KV-trainer Staf Vanden Bergh en Cercle-trainer Han Grijzenhout gaan voortdurend met elkaar in de clinch. Op een bepaald moment komt Vanden Bergh zelfs zijn portefeuille aanbieden voor de Brugse bank. Vreemd dat Cercle er zo voor gaat in een match waarin het niets te winnen of te verliezen heeft … Het bestuur van KVM vreest een bestorming van het veld en al tijdens de rust vraagt de vooruitziende Mechelse secretaris Frans De Cleyn al om politieversterking en assistentie van de rijkswacht.

Dit laatste blijkt na de wedstrijd nodig te zijn want duizenden Mechelaars, waaronder de jonge Mark Uytterhoeven wachten Wouters op. Die laatste wordt onder politiebegeleiding afgevoerd. Tijdens de nacht gooit men de ruiten van zijn huis in.

De match eindigt uiteindelijk op 1-1. Na afloop spreekt Staf Vanden Bergh van de volmaakte moord.

Racing White wordt derde in de eindstand en KV Mechelen pas vijfde. Het grijpt naast Europees voetbal en moet daarvoor wachten tot het seizoen 1987-1988. Hoe die eerste Europese campagne afloopt, weten we allemaal …

De schandaalwedstrijd tegen Racing White krijgt nog een parlementair staartje. Een senator eist dat ook partijdige scheidsrechters bestraft kunnen worden. Het mag niet baten. KV Mechelen moet zelfs nog een boete van 50 000 Belgische franken betalen voor de ongeregeldheden.

BRON

Malinwa Archief, nummer 241 (documentatiemap)