Reuzen (figuren uit de Mechelse Ommegang)
De Mechelse reuzen zijn door de UNESCO opgenomen op de Representatieve Lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO en maken sinds eeuwen deel uit van de Mechelse ommegang. Er zijn zes Mechelse reuzen: de reus, de reuzin, de oude reus (grootvader) en de drie kinderen.
De reus is de oudste van het gezelschap. Hij duikt voor het eerst op in de stadsrekeningen van 1492. In 1549 kreeg hij een vrouw: de reuzin. Waarschijnlijk was dit ter ere van de eerste kermisprocessie.
In 1599-1600 kwam de oude reus op de proppen. Hij ziet er uit als een Romeins legioensoldaat, compleet met helm, borstharnas, zwaard en knots. Er is sprake van de oude reus omdat hij niet de kracht heeft om de ommegang volledig te voet af te leggen. Speciaal voor hem is er een wagen waarop hij kan zitten en zich laten voorttrekkend oor zes zwarte paarden. De oude reus werd ook de vader van de reus of de reuzin genoemd.
Vanaf de geboorte van de drie kinderen ging hij als de grootvader door het leven. Die geboorte vond plaats in 1618. De drie kinderen moesten de ommegang nieuw leven inblazen. Ze kregen de volgende namen: Janneke, Mieke en Claeske. Er werd zelfs speelgoed voorzien: een leeuwtje, een bal, een waaier, een tamboerijn en een bellekensstok.
Het reuzenlied
Wanneer de reuzen tijdens de ommegang door de Mechelse straten flaneren weerklinkt het reuzenlied:
"Al wie daar zegt:
De reus die komt.
Die liegen d'r om.
Keer u eens om, reuske, reuske,
Keer u eens om, reuzeblom."
Bron
INSTALLE, H. De Ommegang van Mechelen. Mechelen: Sint-Franciscusdrukkerij, 1988.