Propagandamatchen tegen AC Milan en Anderlecht (1990)

Na het vertrek van Aad de Mos naar Anderlecht kiest landskampioen KVM opnieuw voor een Nederlandse trainer, namelijk Ruud Krol. Die samenwerking loopt niet van een leien dakje en al in december 1989 krijgt de nieuwe trainer de bons. Fi Vanhoof neemt over en krijgt de ploeg weer op de rails. Exponenten daarvan zijn de glansprestaties tegen AC Milan in de kwartfinale van Europacup I en de 0-3 zege op het veld van de paars-witte rivalen uit Anderlecht.

De matchen tegen AC Milan

In de Europabeker voor Landskampioen schakelt KVM dat seizoen eerst twee Scandinavische ploegen uit:

  • 1/16de finale: Rosenborg BK - KV Mechelen 0-0 en 0-5.

  • 1/8ste finale: Malmö FF - KV Mechelen 0-0 en 1-4.

Daarna wordt op 7 maart het toenmalige sterkste clubelftal ter wereld de volgende tegenstander: het AC Milan van Silvio Berlusconi. De Italianen hebben wereldsterren als Marco Van Basten, Frank Rijkaard, Paolo Maldini, Franco Baresi en Ruud Gullit in hun rangen. Op Ruud Gullit na treden ze in de heenwedstrijd allemaal aan tegen KV Mechelen. AC Milan is titelverdediger in de Europabeker voor Landskampioenen.

Die heenwedstrijd wordt op de Heizel gespeeld voor maar liefst 33 000 toeschouwers.

De elf van KV Mechelen: Preud’homme, Emmers, Rutjes, Clijsters, Albert, Deferm, Sanders, Wilmots, Bruno Versavel, De Wilde en Bosman.

Geel-Rood speelt de match van zijn leven. Enkel de paal (schot van Bruno Versavel) en de schitterende reddingen van de Milanese doelman Galli houden de Rossoneri overeind. De kranten zijn lyrisch na afloop en spreken van Mechelse wereldklasse. In één krant lezen we het volgende: “Een enorm gemotiveerd en bovenmenselijk sterk KV Mechelen heeft de goden van AC Milan anderhalf uur in verlegenheid gebracht en zelfs een vol uur het schaamrood op de wangen gespeeld.” Ene Jan Mulder is dan ook al actief als columnist en geeft zijn mening in zijn gekende stijl. Eén citaat toont zijn bewondering voor KVM: “De beste Nederlander was Rutjes. Na het eindsignaal ruilde Graeme zijn shirt met Van Basten en ik had lichtjes het idee dat het initiatief daartoe niet van Rutjes was uitgegaan. Van Basten was onder de indruk van de grote jongens in de verdediging van KV Mechelen. Bovendien vond hij het KV Mechelen-shirt mooi. De andere AC Milan-vedetten liepen ook met een shirt van Malinois om de schouders – zo zie je ze nergens. De jongens van Mechelen keken woensdag voor de aftrap op tegen de grote tegenstander uit Milaan, maar in werkelijkheid was het andersom … Milan wilde shirtjes ruilen. Ancellotti was blij met het beroemde roodgeel gestreepte shirt én met de 0-0 want dat gelijkspel had voor hetzelfde geld een beslissende nederlaag kunnen zijn”.

Veel lof dus voor KVM maar spijtig van de gemiste kansen. De terugwedstrijd in San Siro biedt nog perspectieven maar kondigt zich als een zware dobber aan.

Op 21 maart is dit het Mechels elftal in Milan: Preud’homme, Emmers, Rutjes, Clijsters, Albert, Deferm, Sanders, Wilmots, Bruno Versavel, De Wilde en Bosman. Patrick Versavel en Severeyns vallen in.

Milan is duidelijk gemotiveerder dan in de heenwedstrijd. Toch houdt KVM stand, onder meer door een fantastische Michel Preud’Homme en dwingt het verleningen af. Even voor affluiten van de reguliere speeltijd krijgt Lei Clijsters wel rood van de niet altijd overtuigende Zwitserse scheidsrechter Rötlisberger (de man die ons in 1994 op het WK in de USA een zuivere strafshop onthoudt tegen Duitsland). In de eerste verlenging krijgt ook Donadoni van Milan rood. En dan scoort Marco Van Basten. KVM kan niet meer terugslaan en incasseert via Simone nog een tweede tegentreffer.
Het verlaat met opgeheven hoofd het Europese toneel.

AC Milan wint dat seizoen uiteindelijk de beker met de grote oren door in de finale Benfica Lissabon met 1-0 te kloppen.

De match op Anderlecht

Kort na de glansprestatie tegen AC Milan staat een verplaatsing naar grote rivaal Anderlecht op het programma, een weerzien met ex-trainer Aad de Mos.

Op 31 maart start KVM met de volgende ploeg in het Astridpark: Preud’homme, Sanders, Clijsters, Rutjes, Albert, Bruno Versavel, Emmers, Patrick Versavel, De Mesmaeker, Bosman en Wilmots. De Wilde valt in.

Het wordt een weergaloze Mechelse overwinning, 0-3 is de eindscore. De doelpunten: 10’ Wilmots 0-1, 25’ Bosman 0-2 en 78’ De Wilde 0-3.

Anderlechtdoelman De Wilde voorkomt een nog zwaardere afstraffing.

Aad de Mos wordt tactisch overvleugeld door zijn vroegere assistent Fi Van Hoof. De krantenkoppen liegen na afloop niet: “KVM leest Anderlecht de les” en “Vanhoof is nu de grote leraar”. Verder: “Fi nam Aad zaterdag stevig bij de kraag. Het resultaat is ontluisterend voor de Brusselse grootmacht. Zelden voorheen is Anderlecht in eigen hol zo dooreengeschud en afgepoederd”.

Voor Anderlecht is het al van 18 september 1982 geleden dat het nog zo’n zware thuisnederlaag leed (1-4 tegen Standard).

Met nog zes speeldagen te gaan staat KVM op drie punten van leider Club Brugge en op 1 punt van Anderlecht.

Uiteindelijk eindigt Geel-Rood in de competitie op een derde plaats na Anderlecht en kampioen Club Brugge.

BRONNEN