Oscar Van Kesbeeck (voetbalfiguur en politicus, °1886 - †1943)

De onthulling van het standbeeld van Oscar Van Kesbeeck in het naar hem genoemde voetbalstadion van Racing Mechelen, 1973. © Stadsarchief Mechelen – beeldbankmechelen.be

 

Oscar Van Kesbeeck was van veel markten thuis. Zo is zijn naam voor altijd verbonden met de voetbalploeg Racing Mechelen. Hij was er actief als speler en voorzitter. Oscar van Kesbeeck nam ook het voorzitterschap van de Koninklijke Belgische Voetbalbond waar. 

Hij verdiende niet alleen zijn sporen in de voetbalwereld maar eveneens in de politiek als voorman van de Liberale Partij, volksvertegenwoordiger en schepen van Mechelen. 

Belgisch patriot 

In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij door de Duitsers omwille van zijn patriotisme opgesloten in het Fort van Breendonk. Hij kwam opnieuw vrij maar overleed in 1943 door een leverziekte als gevolg van de mishandelingen in Breendonk. Zijn begrafenis groeide uit tot een pro-Belgische manifestatie. 

Racing Mechelen bracht een passend eerbetoon door zijn stadion de naam van zijn ex-voorzitter te geven. In 1973 was er de onthulling van een borstbeeld in het Oscar Van Kesbeeckstadion.

In Mechelen heb je ook nog steeds een Van Kesbeeckbrug en –straat. 

Bron 

WIKIPEDIA. “Oskar Vankesbeeck.” Geraadpleegd op 14 februari 2012. Oscar Vankesbeeck - Wikipedia.