Opnieuw naar eerste klasse (1975)

Na een jarenlang verblijf in de tweede en derde voetbalklasse kan KRCM op 20 april 1975 opnieuw de poort naar de hoogste afdeling openbeuken. Het moet daarvoor winnen tegen Sint-Niklaas.

Racing treedt aan met: Brosch, Renaerts, Struyf, Van Opstal, Van Vaerenbergh, Willemse, Hussner, Franck, Hanssens, Geyssens en Schoening. Elsen en Valkenborgh vallen in.

Alexis Ponnet is scheidsrechter van dienst.

Racing denkt al snel de schaapjes op het droge te hebben na een treffers van Schoening (minuut 31) en Hanssens 2-0 (minuut 48). In de krant staat het volgende: “De vlaggen werden al bovengehaald, scheidsrechter Ponnet keek met een boze blik in de richting van het supporterslegioen dat al klaar stond om Racing te vieren op het veld. Een 2-0 voorsprong met nog amper zeven minuten te spelen. Sint-Niklaas was dus wel uitgeteld. Tot een vrijschop, genomen door De Raeve, keurig werd ingekopt door aanvoerder Joos (2-1). Windstil werd het op het stadion”.

Een minuut later is er al weer euforie wanneer Hanssens met een derde groen-witte treffer alle twijfels wegneemt.

Aan het einde van de wedstrijd is er even nog een klein incident rond een applausvervanging van keeper Helmut Brösch: tien minuten voor tijd gaat trainer Ernst Künnecke op aangeven van het bestuur naar het doel van zijn keeper. Ze willen Frans Valkenborgh nog wat speelminuten gunnen en Brösch een applausvervanging. Het tegendoelpunt verhindert dat even maar een minuut later scoort Racing opnieuw en is het wel mogelijk. Brösch gaat echter niet akkoord met zijn wissel, ondanks de bloemen die hij van de voorzitter krijgt. Uiteindelijk loopt hij toch de ereronde en neemt hij deel aan de vreugde.

Leuk detail: wereldkampioen biljart Raymond Ceulemans gaat de Racing-spelers in de kleedkamer feliciteren.

Op maandag 21 april staat er op de voorpagina van de krant: “Volgend seizoen heeft Mechelen, voor het eerst in 18 jaar opnieuw een derby in eerste klasse … Eindelijk is het zover …”.