Opnieuw derbywinst (1969)

In 1969 is er voor het eerst in zes jaar weer een Mechelse voetbalderby. Op 16 november wint KRC Mechelen met 1-0 van de buren van KV Mechelen. Racinger Georges Van Aerde verwoordt het als volgt: “Ze hebben het zitten”.

Een opvallend mini-jurkje

Vóór de wedstrijd trekken de fanfares en de vlaggendragers van beide ploegen broederlijk samen van de Grote Markt naar het Racingstadion. Dit wijst op de goede samenwerking tussen de beide supportersfederaties.

De sfeer blijft sportief en na afloop dankte Racing-voorzitter Gillis expliciet het Mechelse publiek.

De twee supportersgroepen hebben zich op alle mogelijke manieren in hun clubkleuren uitgedost. Eén iemand trekt daarbij speciaal de aandacht van een reporter: “Een andere jonge dame liep de gradins van Racing op in een minijurkje rood-en-geel, een jurkje waarbij de meest vooruitstrevende supporter overwegend rood in ’t gezicht aanliep".

Kvasnak beslist de match

Andrej Kvasnak scoort in de 9de minuut het winnende doelpunt. Die laatste was door een griepaanval lang twijfelachtig geweest of hij zou spelen.

Ook Jean Joostens had griep gehad, op een vraag van een reporter of hij van zijn ziekte verlost was antwoordt hij: “Absoluut, geen beter geneesmiddel dan een derby”.

Zoals het hoort in derby’s is er veel volk, maar liefst 13 000 toeschouwers. De krant schrijft het volgende over deze hoge opkomst: “ … de mannen die achter de Racing-kassa zaten, moesten ongetwijfeld de kramp in de vingers hebben. Van geld te tellen”.

Heel KV claimt een penalty na al of niet handspel van Kvasnak. Malinwa komt ondanks aanhoudende druk in het slot niet tot scoren. Racing-keeper Valkenborgh zit daar voor veel tussen.

Wanneer het eindsignaal weerklinkt, overspoelen de Racing-supporters het terrein en zetten een dol feest in.

Door de zege neemt Racing revanche voor de laatste 2 derby’s (seizoen 1962-1963) die telkens met 3-0 verloren gingen. De hele pers spreekt van een machtsverschuiving in de Dijlestad.

Racing eindigt dat seizoen op de 10de plaats met 28 punten, net achter KV (9de met 30 punten).

BRONNEN

  • Gazet van Mechelen

  • Gedenkboek '1904-1987'