Memorabele bekerzege op Germinal Beerschot Antwerpen (2008)

Op 12 november 2008 zorgt derdeklasser KRCM voor een stunt van formaat. In de 1/16de finale van de Belgische voetbalbeker schakelt het eersteklasser Germinal Beerschot Antwerpen uit. 

Wat vooraf gaat

Racing-trainer Regi Van Acker vertelt dat de hele spelersgroep een halve dag verlof neemt om de wedstrijd goed te kunnen voorbereiden. De trainer van Racing stuurt zelfs jonge gasten als Claessens en Verstraeten op voorhand naar Germinal Beerschot Antwerpen - Standard om ze van de sfeer te laten proeven. De dag erna staan laatstgenoemden met een scoutingsrapport in de kleedkamer. Het leeft dus enorm op voorhand bij Racing en de spelers zijn heel gemotiveerd.

Germinal Beerschot Antwerpen is er vooraf niet gerust in want het verkeert in crisis. De Kielse Ratten bekleden een 16de plaats in eerste klasse. Ze scouten KRCM maar liefst zes keer.

Hun vrees zou bewaarheid worden …

De wedstrijd op Germinal Beerschot Antwerpen

Racing start met het volgende elftal: Clepkens, Engelen, Nnaji Chidiebere, Scheers, Verstappen, Goessens, Verstraeten, Alves Da Silva, Calicchio, Claessens en Marcos. Elayadi, Cassagolda en Huysmans vallen in.

Voor Racing scoort de jarige Tim Verstraeten het eerste doelpunt (minuut 28). Olivio Callicchio maakt er 0-2 van (minuut 52). Germinal Beerschot mildert nog tot 1-2 via Kevin Vandenbergh (minuut 59) maar krijgt er daarna nog twee om de oren. Die laatste twee doelpunten worden gescoord door Augusto Alves Da Silva, respectievelijk in minuten 73 en 90.

Racingcoach Regi Van Acker is de euforie nabij door de historische kwalificatie van zijn ploeg: “Dit is puur genieten. Het moet jaren geleden zijn dat Racing Mechelen nog zo’n spraakmakend resultaat geboekt heeft. Dit is fantastisch voor de club en zijn supporters. We kregen op het einde zelfs applaus van de supporters van Germinal Beerschot”. 

Toenmalig voorzitter Edmond Phlips had iets voelen aankomen want hij had al een krat champagne meegenomen naar het Kiel. Ook hij spreekt euforisch van de mooiste dag in jaren.
Reporter Wim Vos omschrijft het als volgt: “Het was half elf in de avond. De nacht viel over het Kiel. In een hoek van het Olympisch Stadion vierden de ruim duizend meegereisde Racingfans de unieke gloriedag van hun club. Achttien jaar na hun laatste jaar in eerste klasse kent hun club weer een triomf met nationale allure.

Leuk detail: in 1972 schakelde KRCM als tweedeklasser eersteklasser Beerschot uit met 2-4. De geschiedenis herhaalde zich dus. In de bekercampagne van 1972 werd Racing in de halve finale uitgeschakeld door de latere bekerwinnaar RSC Anderlecht met 4-1.

Verder verloop van de beker voor KRCM

Na de uitschakeling van Germinal Beerschot Antwerpen gaat in de volgende ronde Zulte Waregem voor de bijl na strafschoppen, opnieuw een stunt!

In de kwartfinale is Lierse te sterk. Racing wint de heenwedstrijd wel met 1-0 maar verliest de terugmatch met 3-0.

Grote rivaal KV Mechelen speelt dat seizoen de finale. Het verliest met 0-2 op de Heizel tegen Racing Genk.

KRCM haalde trouwens één keer de finale van de Belgische voetbalbeker. Dat was in het seizoen 1953-1954. Op de Heizel was Standard Luik toen met 3-1 te sterk voor KRCM.

Verder verloop van de reguliere competitie voor KRCM en Germinal Beerschot Antwerpen

Racing eindigt dat seizoen op een vierde plaats in derde klasse B en speelt de eindronde. Het verliest daarin meteen tegen URS du Centre en promoveert niet. Even later overlijdt voorzitter Edmond Phlips. In 2009 besluit de club te gaan samenwerken met de Mexicaanse voetbalschool Cesifut. Er komt ook een Mexicaanse geldschieter. Het is het begin van een tumultueuze periode …

Germinal Beerschot Antwerpen weet zich uiteindelijk te redden en sluit het seizoen op een 13de plaats af. Vier jaar later gaat de ploeg failliet. Het herstart als Beerschot-Wilrijk en de rest van het verhaal kennen we.

BRONNEN