Mechels huizenonderzoek: handleiding en literatuur
Het onuitgegeven werk Handleiding voor het historisch huizenonderzoek in de Mechelse binnenstad tot 1800 (pdf-document) van bouwhistorica Linda Van Langendonck is van groot belang voor huizenonderzoek. De tekst geeft een helder en gedetailleerd overzicht van werkwijzes en bronnen van het ancien régime tot de 20e eeuw. Bekijk daarnaast zeker ook de volgende boeken uit de inventaris van het Belgische cultuurbezit:
EEMAN, M., H. KENNES en L. MONDELAERS. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Deel 9n.Stad Mechelen. Binnenstad. Gent: Snoeck-Ducaju & zoon, 1984.
KENNES, H., G. PLOMTEUX, en R. STEYLAERT. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. 13n2. Provincie Antwerpen. Arrondissement Mechelen. Kanton Mechelen. Turnhout: Brepols, 1984.
Deze publicaties geven een gedetailleerd overzicht van het Mechelse bouwkundig erfgoed. De straten zijn alfabetisch geordend en de panden zijn gerangschikt volgens huisnummer. Ieder lemma bevat een afbeelding van het besproken gebouw. Verschillende architecten en restaurateurs zijn ondergebracht in hun registers. De informatie uit deze publicaties is zowel in de algemene leeszaal als digitaal raadpleegbaar.
De voornaamste gebouwen van de binnenstad worden benaderd vanuit een historisch perspectief in INSTALLE, H., P. De Greef, H. De Nijn, N. De Putter, M. Kocken en H. Verstrepen. "Historische Stedenatlas van België. Mechelen II." Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen 100 nr. 2 (1997). Een meer visuele insteek biedt VERHULST, A., G. Croenen, H. Installé en H. Rombaut. Historische Stedenatlas van België. Mechelen. Gent: Gemeentekrediet, 1997. Beide werken zijn beschikbaar in het Stadsarchief.
Verder kan je in de Stedelijke Erfgoedbibliotheek (deelcollectie Mechelse Bibliotheek) vele publicaties over diverse Mechelse gebouwen terugvinden.