Mechels huizenonderzoek: bouwdossiers en geveltekeningen

Bouwdossiers 

Onmisbaar bij elk huizenonderzoek zijn de bouwdossiers. Daarbij kunnen plannen, vergunningen, briefwisseling... zitten. Er zitten enkel huizen van particulieren, bedrijven... tussen. Dus geen stads- en andere overheidsgebouwen! 

Het Stadsarchief bewaart zo'n 50.000 bouwdossiers uit de periode 1826-1961. Ze gaan over het grondgebied van de stad Mechelen vóór de fusie van 1976 (dus zonder de huidige deelgemeenten Heffen, Hombeek, Leest, Muizen en Walem).

In het Stadsarchief staan ook enkele dozen met dossiers over het gebied dat Sint-Katelijne-Waver aan Mechelen gaf.

Let op: de bouwdossiers vanaf 1962 tot op vandaag bewaart de Bouwdienst Mechelen. De bouwdienst kan je helpen met je vraag over het bouwjaar van je huis. De bepaling van het bouwjaar gebeurt op basis van het adres of het perceelnummer. Vanaf 1930 is meestal het juiste bouwjaar bekend, voor de periode 1850-1929 in blokken van 20 à 25 jaar.  

De bouwdossiers van het Stadsarchief zijn opgenomen in een databank. Je kan zoeken op oude en nieuwe straatnaam, architect, bouwheer, datum aanvraag, datum beslissing, beslissing, omschrijving en dossiernummer. Deze databank kan je enkel intern raadplegen. Contacteer ons voor meer informatie.

Geveltekeningen 

Binnen de bouwdossiers bestaat er een speciale reeks geveltekeningen. De beschrijvingen zijn in de databank van de bouwdossiers opgenomen en daarnaast heb je INSTALLE, H. '100 jaar stenen gevels 1767-1862'. Mechelen, 1981. Alles samen gaat het om 684 geveltekeningen. 639 van vóór 1826 zijn ook integraal opgenomen in de Regionale Beeldbank. Gebruik 100 jaar gevels als zoekterm.