Margareta van Oostenrijk (landvoogdes, °1480 - †1530)

Het standbeeld van Margareta van Oostenrijk op de Mechelse Schoenmarkt, kijkend naar de Sint-Romboutskathedraal. © Stadsarchief Mechelen – beeldbankmechelen.be 

Op de Mechelse Schoenmarkt staat het standbeeld van Margareta van Oostenrijk. Zij was één van de belangrijkste figuren uit de Mechelse geschiedenis. Onder haar kende de stad een grote bloeiperiode. Mechelen was toen naast gerechtelijke ook bestuurlijke hoofdstad van de Nederlanden. Een boeiende tijd net zoals het leven zelf van Margareta van Oostenrijk. 

Ze werd geboren te Brussel in 1480. Haar ouders waren niet van de minsten: keizer Maximiliaan I van Oostenrijk en Maria van Bourgondië. Die laatste stierf al in 1482. Het was helaas niet de enige keer dat Margareta van Oostenrijk met de dood geconfronteerd werd. Heel haar leven werd bepaald door deze sombere metgezel. 

Grote tegenslagen en grote verwezenlijkingen 

Zo stierf haar eerste man Juan van Aragon-Castilië, troonopvolger van Spanje, al enkele maanden na het huwelijk in 1497 aan tuberculose. Op de koop toe beviel Margareta van een doodgeboren dochter. Enkele jaren later (1501) hertrouwde ze met Philibert II, hertog van Savoye. Drie jaar nadien overleed haar geliefde echtgenoot door het overvloedig drinken van ijskoud water na een jachtpartij op een hete dag. Margareta bleef weduwe tijdens de rest van haar leven. Ze verwerkte haar rouwgevoelens in Franstalige poëzie. 

Hieruit blijkt haar grote passie voor boeken. Margareta had ook belangstelling voor muziek, architectuur, ... Haar hof te Mechelen was een belangrijk verspreidpunt van de renaissance en het humanisme.

Margareta Van Oostenrijk speelde een grote politieke rol. Zo was ze landvoogdes van de Nederlanden in naam van haar neef keizer Karel. Haar aandeel was ook groot bij de totstandkoming van de Damesvrede van Kamerrijk in 1529.

In 1530 stierf deze belangrijke dame. Ze werd opgevolgd door Maria van Hongarije. Het hof verhuisde naar Brussel. Dit was het einde van Mechelen als bestuurlijke hoofdstad van de Nederlanden. 

Bron 

EICHBERGER, D., red. Women of  Distinction. Margaret of York and Margaret of Austria. Leuven: Davidsfonds, 2005.