Kampioen in tweede klasse (1999)

Op 9 mei 1999 pakt Malinwa de titel in 2de klasse tegen MSK Deinze (5-0). Het is het hoogtepunt van de laatste echt Mechelse spelersgeneratie en vooral van toenmalig mecenas en voorzitter Willy Van den Wijngaert.

Wat vooraf ging

Het seizoen 1996-1997 wordt een triest dieptepunt in de geschiedenis van KV Mechelen. De club die eind jaren 1980 en begin jaren 1990 zo schitterde op het nationale en Europese toneel zakt naar de tweede klasse. Het was al geleden van het seizoen 1982-1983 dat Malinwa in tweede klasse speelde.

Het verblijf in het vagevuur beperkt zich tot twee seizoenen. Nadat het in 1997-1998 net niet via de eindronde kan promoveren, pakt KVM de titel in het seizoen 1998-1999.

De concurrentie is dat seizoen niet mals voor KV Mechelen met ploegen als Antwerp, Cercle Brugge, RWDM, Turnhout en Denderleeuw.

Toenmalig voorzitter en mecenas Willy Van den Wijngaert rekent op de amper 32-jarige trainer Rudi Verkempinck om te doen waar Frank Vercauteren het jaar voordien niet in slaagde: KV Mechelen terug naar de hoogste voetbalafdeling brengen.

De jonge trainer doet het aanvankelijk goed en Geel-Rood gaat als leider de winterstop in maar daarna loopt het mis. De ploeg lijdt verschillende keren puntenverlies, zakt weg in het klassement en ontslaat Rudy Verkempinck midden maart. De titel lijkt ver weg …

Uiteindelijk nemen Valére Billen en Gunter Jacob samen het roer over. Die laatste is speler-trainer.

Het begint te lopen als een trein: KVM wint maar liefst 9 van de volgende 10 wedstrijden. Zo begint het in polepositie aan de laatste wedstrijd. Met twee punten meer dan Antwerp en een thuiswedstrijd tegen het laag gerangschikte Deinze kan het niet meer misgaan.

De wedstrijd van de "witgeverfde kopjes"

En KVM maakt het af in stijl. Deinze gaat met maar liefst 5-0 voor de bijl. Na 22 minuten breekt Ribus de ban. In de tweede helft zorgen Van Hout en Van Den Broeck met elk twee treffers voor de forfaitscore. De maar liefst 11 000 supporters gaan een wilde feestnacht in.

Het elftal van KVM in de kampioenenmatch: Willockx, Verlinden, Diallo, Peytier, Jacob, Van Den Broeck, Peeters, Caluwé, Ribus, Van Hout en Elias. Camara en Van Steenberghe vallen in.

De spelers hebben voor de gelegenheid hun haar witgeverfd en daarom gaat deze kampioenenwedstrijd de geschiedenis in als die van de “witgeverfde kopjes”. De spelers doen dit uit bijgeloof en om de samenhorigheid in de groep te benadrukken. Enkel Gunter Jacob en Sven Van Den Broeck doen niet mee.

KVM wordt dat seizoen kampioen met een jonge ploeg, de vrucht van een goede jeugdopleiding.

De toekomst oogt mooi maar op de achtergrond pakken zich al donkere financiële wolken samen …

BRONNEN