Jef Contryn (promotor van het poppen- en figurentheater, °1902-†1991)

Jef Contryn (zitten rechts) en zijn zoon Louis in het Mechels Stadspoppentheater. beeldbankmechelen.be

 

In een huldeboek uit 1975 vernoemt toenmalig Mechels burgemeester Désiré Van Daele zijn stadsgenoot Jef Contryn (°Mechelen 1902 - † Mechelen 1991) in één adem met wereldberoemde Mechelaars als Jef Denyn en Gaspar De Wit. Het zegt veel over de reputatie die Jef Contryn doorheen de jaren opbouwde. Laatstgenoemde was een pionier van het poppenspel in Vlaanderen die ook heel veel bekendheid en waardering in het buitenland kreeg.

De eerste contacten met het handpoppentheater

Het was de beroemde Franstalige auteur Michel de Ghelderode die Jef Contryn in contact bracht met het poppentheater. Contryn zag hierin een vernieuwing van het theater, een nieuw en krachtig medium. In de jaren 1930 gaf hij daar lezingen over en in 1941 richtte hij het marionettentheater Het Spelleke van Ulenspiegel op. Er kwam meteen ook een school in het lokaal van het marionettentheater in de Mechelse Hanswijkstraat.

Handpoppentheater Hopla

Na de Tweede Wereldoorlog viel dit alles stil tot Contryn in 1948 het handpoppentheater Hopla oprichtte. Dit begon klein maar al snel gaf Hopla voorstellingen in heel het land. In de jaren 1950 kwamen er verschillende televisieoptredens en het absolute hoogtepunt volgde tijdens de wereldtentoonstelling van 1958. Hopla kreeg toen van een internationale commissie een gouden medaille voor zijn werk.

Het Mechels Stadspoppentheater

Het succes van Hopla speelde een doorslaggevende rol bij het slagen van het masterplan van Contryn: de oprichting in 1965 van het Mechels Stadspoppentheater. Dit ging gepaard met een prestigieuze tentoonstelling en een internationaal poppenfestival. Dit Mechels Stadspoppentheater werd bijzonder succesvol en leeft vandaag verder als figurentheater De Maan. Paul Contryn, de kleinzoon van Jef, is er nog actief in. Ook Louis Contryn, de zoon van Jef, speelde er lange tijd een rol. Zo blijft het gedachtengoed van Jef Contryn verder leven.

Bronnen

CONTRYN, L. en P. Contryn. Figurentheater: een feest! 25 jaar Mechels Stadspoppentheater. Mechelen: Mechels stadspoppentheater, 1990.

DE MAAN. “Homepage.” Geraadpleegd op 14 november 2017. DE MAAN.

PEETERS, D., red. Jef Contryn. Antwerpen: Artiestenfonds, 1975.

WIKIPEDIA. “Jef Contryn.” Geraadpleegd op 14 november 2017. Jef Contryn - Wikipedia.