Versteekbladen Johannes en Amandus de Gruijtters

Dit unieke handschrift is eigendom van de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" vzw en wordt bewaard in het Stadsarchief Mechelen. Het gaat hier over 109 losse bladen met beiaardmuziek uit een divers repertoire. Het grote aantal bladen is uniek.

Het handschrift vormt als het ware een getrouwe 'audio-opname' van de muziek die tijdens de 18e eeuw vanop de beiaard in de Antwerpse kathedraaltoren gespeeld werd. De genoteerde muziek was immers expliciet bedoeld om op de (nog steeds aanwezige) trommel verstoken te worden.

Interessant zijn eveneens de talloze, heel precieze chronologische indicaties op de bladen. Ze laten toe om van maand tot maand, van kerkelijk feest tot feest, de muzikale programmakeuzes van de beiaardier te volgen. De versteekbladen leveren daarnaast een bijzonder helder beeld op van de toenmalige uitvoeringspraktijk. 

Dit prachtige staaltje van muziekgeschiedenis kreeg in 2013 een erkenning als Topstuk. Alle wetenschappelijke info en de hoogwaardige digitale beelden vind je op de IDEMdatabank van de Alamire Foundation.