
Glaspositieven van Mechelaar Jan Van Schoor in het KADOC
Het KADOC kreeg een interessante collectie glaspositieven met beelden uit de Eerste Wereldoorlog. Fotograaf van dienst was Mechelaar Jan Van Schoor (1893-1966).
n de nieuwsbrief van het KADOC verscheen volgend bericht daarover:
"De Eerste Wereldoorlog blijft in de belangstelling staan. Op tv presenteert Arnout Hauben zijn nieuwe minireeks Onder Vlaamse Velden over opgravingen in de Westhoek. Ook zijn er nog voortdurend herdenkingen. Dit jaar stonden de slag van Verdun en die van de Somme in de belangstelling. Tijdens die laatste slag werden nu precies honderd jaar geleden, in september 1916, de eerste tanks ingezet.
Die ‘grote’ oorlogsmomenten zijn allemaal goed gedocumenteerd. Daarvan getuigen onder meer massa’s foto’s. Ook de fotocollecties die KADOC bewaart, laten zien dat de fotografie wijd verspreid was aan het front, zeker bij de meer ‘gegoede’ klasse. Heel wat priesters en religieuzen, van wie velen als brancardier waren tewerkgesteld, bleken een fototoestel te hebben en maakten foto’s van het oorlogsgebeuren (of alleszins toch van wat de oorlog had teweeggebracht). Ze kleefden ze in albums, voorzien van de nodige bijschriften, of schonken ze aan de archivaris van de congregatie, die ze bewaarde onder de breder noemer ‘Groote Oorlog’. Soms trokken de fotografen er na de oorlog mee rond in de vorm van ‘glaspositieven’ – grootbeelddia’s – die ze met een speciaal projectietoestel lieten zien in scholen en parochiezalen.
Zo ook de Mechelaar Jan Van Schoor (1893-1966), die als priester-student brancardier was in het tweede artillerieregiment. Zijn glaspositieven werden bij KADOC binnengebracht in een oud, ijzeren doosje. Op de glasplaatjes, afgeboord met zwarte tape, staat een korte identificatie: ‘rollende veldkeuken’, ‘fransch kanon van 400 mm. op ijzerenweg’, ‘oefeningen in de duinen’, ‘kantonnement te Alveringhem’, ‘loopgrachten naar de 1e lijn’ tot zelfs ‘zakloopen’ en ‘koning Albert kijkt een kegelspel na’. De glasplaatjes van Jan Van Schoor maakten zo diverse aspecten van de oorlog tastbaar voor de ‘thuisblijvers’.
Bekijk hier een deel van de foto's [Bij voorkeur openen in Chrome of Firefox.