Enkele historische weetjes over Mechelen-Noord
De wijk Mechelen-Noord is vandaag met ongeveer 15 000 inwoners de tweede grootste van Mechelen, na Centrum. Wie op oude kaarten kijkt, zal zien dat er echter lange tijd weinig mensen woonden.
In het gebied, dat vroeger bekend stond als Pennepoel, zie je op achttiende- en negentiende-eeuwse kaarten nog heel veel weiden en velden. Verder duiken er talloze molens op. Slechts één molen is nog bewaard, evenwel zonder zijn wieken. Hier en daar zijn er ook kastelen. Eén daarvan is kasteel Tivoli. Het werd gebouwd in 1802 naast de pas aangelegde Antwerpsesteenweg. Vandaag staat het groene kasteeldomein open voor het publiek.
Sint-Rombout
Het is niet uitgesloten dat de wijk Mechelen-Noord verbonden is met de oudste geschiedenis van de stad Mechelen. De huidige plaats Galgenberg heette vroeger Rommekensberg. Mogelijk verwijst dit naar Sint-Rombout, de Mechelse patroonheilige die mee aan de wieg van de stad stond. Bevond zich hier de kluis van deze heilige en misschien ook de eerste Sint-Romboutsabdij? Dit blijft voer voor discussie. Wel zeker is dat er vroeger op de Galgenberg veroordeelden terechtgesteld werden.
Racing en KV Mechelen
In 1904 zagen de grootste Mechelse voetbalploegen het levenslicht: Racing en KV Mechelen. Hun stadions liggen alle twee op het grondgebied van Mechelen-Noord. Racing Mechelen gooide vooral hoge ogen begin jaren 1950. Het werd toen vice-kampioen (1952) en speelde ook de bekerfinale (1954). KV Mechelen kroonde zich tot landskampioen in 1942-1943, 1945-1946 en 1947-1948. Deze krachttoer werd nogmaals over gedaan in 1988-1989. Op dat ogenblik was de prijzenkast ook al aangevuld met de beker (1986-1987), de Europabeker voor Bekerwinnaars (1987-1988) en de Europese Supercup (1989).
Het stadion van KV Mechelen staat nog steeds bekend als 'Achter de kazerne'. De kazerne in kwestie is echter al vele jaren verdwenen. Het was de Kazerne Baron Michel. Vandaag staan de gebouwen van Telenet er.
Het Oud Oefenplein
Naast de naam Achter de kazerne herinnert ook de naam Oud Oefenplein aan een militair verleden. Het Oud Oefenplein was aanvankelijk een groot oefenterrein voor het Belgische leger. Tussen 1949 en 1960 bouwden verschillende Mechelse architecten hier honderden gezinswoningen en twee grote appartementsblokken. Dit was nodig omwille van de grote huizenschaarste na de Tweede Wereldoorlog. De buurt Oud Oefenplein was dé exponent van de grote Mechelse bouwwoede in de jaren 1950.
Het was ook een verderzetting van de vele woningen die er na de Eerste Wereldoorlog op het gebied van het huidige Mechelen-Noord gebouwd waren. Het landelijke karakter verdween. Ook de komst van het industrieterrein Mechelen-Noord droeg hiertoe bij. Kasteeldomein Tivoli en de Kauwendaalbossen zorgen wel nog voor wat groen.
Bronnen
- nl.wikipedia.org/wiki/Mechelen-Noord (Geraadpleegd op 21 mei 2012)
- www.mechelenblogt.be/2011/01/sint-romboutsabdij-aan-voet-van-rommekensberg (Geraadpleegd op 21 mei 2012)
- www.regionalebeeldbank.be (Geraadpleegd op 21 mei 2012)
Meer weten?
- Kom eens langs in de leeszaal van het Stadsarchief Mechelen.
- Voor oude foto's kun je terecht in de Regionale Beeldbank.
- Genealogische gegevens over mensen uit Mechelen-Noord vind je via Mechelse Genealogische Bronnen.