Een prachtige derbyzege (1971)

Op 28 februari 1971 staat de Mechelse derby op het programma in de tweede voetbalklasse.

Racing is op dat ogenblik een tweedeklasser maar wel met een “dreamteam” met onder meer de Noorse internationals Odd Iversen en Harald Sunde. Ook Walter Meeuws speelt dan voor KRCM, net zoals de Tsjechoslowaak Andrej Kvasnak.

Die laatste was aanvallende middenvelder/aanvaller en één van de beste Tsjechoslowaakse voetballers ooit. Hij speelde op het wereldkampioenschap van 1970. Alles samen droeg hij 47 keer het shirt van zijn land. Hij kwam van Sparta Praag naar Racing. Julien Put vertelt het volgende over Andrej Kvansnak: “Een van de grote heldendaden van Kvansnak was -  het is een detail, maar een prachtig detail dat hem heel erg typeert - dat hij op een bepaald moment een corner gaf, een hoekschop, en dat hij inliep en zijn hoekschop in doel trapte. Dat is echt gebeurd op Racing Mechelen”.

De wedstrijd tegen KV Mechelen

Het elftal van Racing: Valkenborgh, Smets, Joostens, De Jongh, Van Dijck, Sunde, Dens, Franck, Meeuws, Iversen en Schöning.

Er zijn 14 000 toeschouwers.

KV is in de eerste helft gevaarlijker en beter. Het komt 0-1 voor via Fleming Kjersgaard. Mark Uytterhoeven is die dag aanwezig en herinnert het zich nog: “Wij gingen op Racing spelen, derby dus, en we kwamen 0-1 voor met een doelpunt van Kjersgaard. Ik heb nadien nog geprobeerd om met mijn handen gewoon de bal in een doel te gooien op dezelfde mooie manier, hij deed het met zijn hoofd, maar met mijn handen ben ik er nooit in geslaagd om de bal zo mooi in het doel te laten verdwijnen – want ik was geobsedeerd, nog altijd, door een bal die op een mooie manier in het doel terechtkomt. Het was een licht draaiende kopbal die over de keeper ging en dan zo, fijner kon het niet, in de winkelhaak terechtkwam”.

Racing-aanvoerder Joostens brengt de bordjes weer in evenwicht.

Zo staat het aan de rust 1-1.

Na de koffie ontbindt de Noor Iversen zijn duivels in een krankzinnig eerste kwartier van de tweede helft. Eerst nog verwenst na het missen van een grote kans scoort hij twee doelpunten.

KV ligt in de touwen en heeft geen kracht meer om te reageren.

Iversen wordt na afloop als een god gevierd.

Mark Uytterhoeven houdt een pijnlijke herinnering aan de wedstrijd over: “De Racingers rondom mij zongen op het deuntje van Broeder Jacob: KV Mechelen, KV Mechelen, slaapt gij nog, slaapt gij nog? Hoor de Racing juichen: Iversen, Iversen. Dat sneed recht door mijn hart. Het doet nog pijn als ik het zing. Na die 3-1 kwam een buurman me plagen, waarna ik wenend naar boven liep”. Ook later blijft Mark Uytterhoeven last hebben van plagerijen: eerst op school en dan ook in zijn huwelijksleven. Zijn vrouw Ann en haar familie zijn immers Racing-supporters!

Het verdere verloop van het seizoen

Na afloop van die speeldag (nummer 23) staat Racing op een vierde plaats met 27 punten, buur KV telt 30 punten en staat net voor Racing in het klassement.

Racing eindigt dat seizoen op de derde plaats met 43 punten, op 3 punten van kampioen Cercle Brugge en KV Mechelen.  Die laatste twee tellen evenveel punten maar Cercle heeft één match meer gewonnen. KV promoveert wel mee naar eerste klasse. Racing blijft in tweede.

Racing speelt dat seizoen een bijzonder sterke terugronde met maar één nederlaag. Helaas is het niveau van de tweede klasse dat jaar bijzonder hoog.

BRONNEN