Een nieuwe bekerfinale (2009)

Zes jaar na de vereffening speelt KVM zijn vijfde bekerfinale. Op 23 mei 2009 gaat het op de Heizel met 0-2 de boot in tegen KRC Genk. Met 20 000 meegereisde KV-supporters en een heus feest op de Heizel-esplanade, is het ondanks het verlies, nog steeds het grootste sportieve hoogtepunt na de vereffening.

De weg naar de finale

  • 1/16de finale: 4-2 winst tegen derdeklasser Excelsior Veldwezelt.

  • 1/8ste finale: 2-1 winst tegen bekerhouder RSC Anderlecht. Een heuse stunt dus.

  • 1/4de finale: 1-0 winst thuis tegen KV Kortrijk en vervolgens 0-0 op KV Kortrijk.

  • 1/2de finale: 2-1 verlies op Cercle Brugge en daarna 2-1 winst thuis. KV plaatst zich met de penalty’s (5-3). Leuke details: Mark Uytterhoeven volgt de terugwedstrijd uit bijgeloof niet in het stadion maar in een café ertegenover. Na afloop is er een enorm feest: de supporters drinken maar liefst 180 vaten bier in het stadion. De tapkranen kunnen gewoon open blijven staan.

Zo bereikt KV Mechelen zijn vijfde bekerfinale. De vorige vier waren:

  • 1966-1967: 3-1 verlies tegen Standard Luik na verlengingen.

  • 1986-1987: 1-0 winst tegen Club Luik met een doelpunt van clubicoon Piet den Boer.

  • 1990-1991: 3-1 verlies tegen Club Brugge.

  • 1991-1992: verlies tegen Antwerp. Na verlengingen stond het 2-2. In de penaltyreeks trok Antwerp met 9-8 aan het langste eind.

Mechelen in de ban van de bekerfinale

Piet den Boer nodigt alle spelers uit die de beker in 1987 wonnen om naar de Heizel te komen. Verschillende onder hen doen dat: Erwin Koeman, Pascal De Wilde, Geert Deferm, Koen Sanders …

De bekerfinale leeft enorm in Mechelen. Er zijn allerlei acties. Zo trekken er supporters te voet naar de Heizel. Mark Uytterhoeven geeft om 9u ’s morgens het startschot voor deze wandeltocht. Een aantal trekt ook per boot naar Brussel. Tientallen mensen kopen Vleminckx-pruiken. Mark Uytterhoeven maakt een speciaal shirt met daarop de vijf finales en de zin ‘En Fi Vanhoof was er telkens bij’.
Over dat laatste: in 1967 is Fi speler, in 1987 assistent van Aad de Mos, in 1991 trainer, in 1992 assistent van Georges Leekens en in 2009 technisch directeur.

Er is een grote stormloop voor tickets. Sommige fans kamperen zelfs een nacht bij het stadion om een kaartje voor de finale te bemachtigen.

KV Mechelen speelt met: Renard, Chen, Mellemans, Ivens, Asare, Persoons, Vrancken, Gorius, Imschoot, Vleminck en Mununga. Vallen in: Biset, Rossini en Dunkovic.
Marvin Ogunjimi bezegelt het lot van KV. Hij scoort in minuut 42 en minuut 62. Racing Genk maakt door de bekerwinst een mislukt seizoen goed. Ex-Mechelaar Ogunjimi heeft wel gemengde gevoelens en vindt het spijtig dat hij dit KV moet aandoen. 

Jeroen Mellemans pakt rood in minuut 23 en dat is een sleutelmoment.

De KV-supporters zorgen voor een prachtige sfeer op de Heizel. Mark Uytterhoeven is er danig van onder de indruk: “Kortom, de Heizel was alweer een uniek moment in de geschiedenis van KV. Toen ik het stadion binnenkwam en ik zag die prachtige spandoek met ons clublied daar hangen, vroeg mijn vrouw ‘waarom krijg je nu tranen in de ogen?”. Mark geeft daar later het antwoord op: “Maar een mensenleven wordt nu eenmaal bepaald door een rationele, zakelijke, te verklaren pool, en een emotionele, nauwelijks uit te leggen kant. En de Malinwa, dat is mijn onverklaarbaar sentiment”.

In de buurt van het stadion is er ook een Malinwa-dorp met drank- en eetstandjes, een fanshop en een podium voor groepjes en dj’s.

Naast de 20 000 Kakkers die naar de Heizel gaan, volgen duizenden mensen de wedstrijd op de Grote Markt op een groot scherm. Onder hen is er een koppel dat die ochtend getrouwd was: hij KV-supporter en zij Genk-supporter.

Mark Uytterhoeven presenteert nadien de prachtige slotshow op de Grote Markt. Tijdens die show roept Mark alle spelers op het podium en gebeurt van alles: zo ontpopt de bedeesde Kempenaar Kevin Geudenszich plots tot een volwaardige rapper, knipt Wouter Vrancken het staartje van Koen Persoons af … Om 2 uur ’s nachts staat de Grote Markt in Mechelen nog steeds vol, ondanks het verlies, ongezien. Zoals een supporter terecht opmerkt: “Zoiets zie je toch enkel in Mechelen. We verloren de finale, maar toch komt iedereen nog meevieren op de Grote Markt”.

De wedstrijd is live te horen op Radio Reflex. De reporters van de Mechelse stadsradio brengen ook sfeerbeelden vanuit Brussel en Mechelen.

BRONNEN