Derbywinst (1948)

Racing en Malinwa bekampten elkaar sinds 1906 in vele derby’s maar deze van 28 november 1948 is wel heel speciaal.

Het is dan een hele tijd geleden dat de beide Mechelse topploegen elkaar nog eens ontmoetten in een competitiewedstrijd. Het jaar voordien hadden ze echter nog solidair een vriendenwedstrijd gespeeld in het Oscar Van Kesbeeckstadion (2-0), waarbij de ruime opbrengst integraal naar de heropbouw van de net afgebrande tribune van Racing ging.

Bovendien was er in mei-juni 1948 nog heel wat gefeest: Malinwa was voor de derde keer kampioen van België geworden en Racing had net hetzelfde gedaan in tweede klasse. Beide ploegen werden plechtig ontvangen op het stadhuis en deden beiden een optocht door de stad, met een massa aan publieke belangstelling in de straten tot gevolg.

Racing begon het seizoen 1948-1949 magistraal. Grootheid Anderlecht ging de boot in met 4-2 en na een 5-tal matchen later stond Racing warempel alleen op de eerste plek. Malinwa stond, zoals normaal in de jaren 1940 ook in de topplaatsen van het klassement.

De dag van de wedstrijd is er een uur voor de match in het stadscentrum geen levende ziel meer te bespeuren. Iedereen   (14 000 mensen) zit al twee uur op voorhand in het stadion. Dat getuigt onder meer Rik de Saedeleer, die na een etentje met een vriend rond 14u door de Frederik de Merodestraat richting het stadion van Malinwa stapt.

Als Belgisch kampioen is Malinwa natuurlijk favoriet, maar heel snel draait de wedstrijd heel anders uit. Racing wint namelijk met 0-3 (met twee goals van wonderkind Jef Put). Achter de Kazerne blijft verweesd achter.

Bijzondere felicitaties vallen de groen-witte spelers te beurt. Zo valt burgemeester Antoon Spinoy, samen met de provinciegouverneur en Belgisch Eerste Minister Spaacq, vergezeld van hun vrouwen (!), na de wedstrijd de kleedkamers binnen om de verbouwereerde, nog naakte en nog maar amper afgedroogde Racing-spelers enthousiast de hand te schudden.

In de finale eindrangschikking van dit seizoen eindigt Racing op de 5de en Malinwa op de 7de plek. Anderlecht wordt kampioen met 3 punten voorsprong op Berchem.

BRON

Marc Alcide