Jef Denyn (stadsbeiaardier, °1862 - †1941)

Jef Denijn spelend op de beiaard. © Stadsarchief Mechelen – beeldbankmechelen.be

 

Joseph-Guillaume-François Denyn, kortweg Jef Denyn, werd geboren te Mechelen in 1862. Zijn vader, Pierre-Antoine-Adolphe, was stadsbeiaardier van Mechelen. Jef volgde hem in die hoedanigheid op in 1887 en zou uitgroeien tot één van de grootste figuren in de beiaardgeschiedenis. 

Op het ogenblik van Denyns benoeming tot Mechels stadsbeiaardier was beiaardmuziek niet populair bij het grote publiek. Hij bracht hier verandering in door verschillende innovaties. Zo verbeterde hij het aanslagsysteem van de klokken en introduceerde hij het tuimelaarsysteem. Hierdoor ging de klank van het spel er aanzienlijk op vooruit. Vanaf 1892 begon hij te Mechelen ook met zijn maandagconcerten. Vanuit de Mechelse straten, vooral het Straatje-zonder-einde, luisterden er steeds meer en meer mensen mee. Ze kwamen zelfs uit het buitenland. Beiaardmuziek was populair! 

Een man met wereldfaam 

De ideeën van Jef Denyn werden toegepast over de hele wereld. Om die ideeën door te geven en veilig te stellen werd in 1922 te Mechelen de Beiaardschool opgericht. Deze school bestaat nog steeds en mag zich sinds 1959 koninklijk noemen. De school heeft steeds een internationale uitstraling gehad. Beiaardiers van over de hele wereld kregen er hun opleiding. 

Jef Denyn organiseerde vanaf 1897 samen met andere ook beiaardwedstrijden. Dergelijk wedstrijden bestaan nog steeds in verschillende landen. 

Uiteindelijk werd Jef Denyn in 1933 als stadsbeiaardier opgevolgd door zijn leerling Staf Nees. Hij bleef wel nog directeur van de Beiaardschool tot aan zijn dood in 1941. 

Bronnen 

CAMMAERT, G. “Denijn (Joseph-Guillaume-François).” Biographie nationale 31 (1961): 248-251.

WIKIPEDIA. “Jef Denyn.” Geraadpleegd op 21 februari 2012. Jef Denyn - Wikipedia.