De reddingsactie Mark, Piet en Fi (2002-2003)

KV Mechelen heeft het al enkele jaren sportief moeilijk. Het pendelt tussen eerste en tweede klasse. Nadat het kampioen in de tweede klasse is geworden, mag het in het seizoen 2002-2003 opnieuw in de hoogste afdeling aantreden. De voorbereiding verloop niet van een leien dakje: het behaalt zijn licentie in tweede zittijd, manager Geert Lermyte en technisch directeur Aad de Mos krijgen hun C4 en er zijn financiële zorgen. Trainer Stephane De Mol begint dus met kopzorgen aan het seizoen.

De vereffening

Al snel verzeilt de club in de laagste regionen van het klassement en op 07 december 2002 barst ook de financiële bom: de club heeft een financiële put van ongeveer 500 miljoen oude Belgische franken en gaat in vereffening. Ondertussen heeft voorzitter Willy Van den Wijngaert al ontslag genomen.

De dag na de vereffening speelt KVM op het veld van AA Gent. Het verliest met 2-0. In de krant van 09 december lezen we het volgende: “Veel tranen en emoties gisteren bij KV Mechelen. Malinwa verloor zijn, mogelijk, laatste wedstrijd met 2-0 in Gent, maar nam heel waardig afscheid. De spelers gaven nog een laatste keer alles en de supporters bleven tot een uur na afloop zingen en riepen de spelers één voor één naar buiten. ‘Een stuk van ons leven valt weg’, zuchtte Eric Viscaal”.

En de redding

Het einde? Absoluut niet, verschillende mensen staan op om hun geliefde club van Geel en Rood te redden.

Het volgende weekend staat er een thuiswedstrijd tegen Antwerp op het programma. Enkele uren voor de wedstrijd doen de supporters een Mars van de Hoop van aan de Botermarkt naar het stadion. Eén van de initiatiefnemers is Patrick De Cleyn, kleinzoon van clublegende Bert De Cleyn. Er stappen 5000 mensen mee.

Ook oppersupporter Mark Uytterhoeven springt mee op de kar om het stamnummer van de club te redden en een doorstart in derde klasse in het volgende seizoen mogelijk te maken. Voor de wedstrijd tegen Antwerp kondigt hij de reddingsactie aan en vertelt daar het volgende over: “Toen was ik verschrikkelijk zenuwachtig. Ik had het gevoel dat alles op mijn schouders lag, dat één verkeerd woord de club ten gronde kon richten. Elk woord afgewogen op een apothekerschaaltje en thuis mijn speech 27 keer geoefend. Alleen ‘We doen het gewoon zelf’, dat uiteindelijk de slagzin van de redding zou worden, was een improvisatie van het moment. Toen ik laat die avond naar huis reed met mijn fiets, heb ik nog een rood licht genegeerd – er was toch geen volk op de baan. Maar plots reed er een politiewagen naast mij, en ik mocht mijn identiteitskaart afgeven. Ik was al aan de grootte van de boete aan het denken toen de agent in kwestie me m’n kaart terug gaf, en zei: ’t Is in orde, jongen, omdat ge de Malinwasupporters zo goed hebt kunnen weghouden van een tros heethoofden van Antwerp”.

Tijdens de wedstrijd tegen Antwerp zorgen 9000 supporters voor een zinderende sfeer. Doelman Ivan Willockx omschrijft het als volgt: “Dit is hét mysterie van Mechelen. Het is niet de eerste keer. Toen we in 2001 degradeerden, stonden de mensen ook te feesten. Noem het de magie van de geel-rode kleuren. Wie door het virus gebeten wordt, geraakt er nooit meer van af”.

Samen met onder meer die andere clubiconen Fi Vanhoof en Piet den Boer doet Mark Uytterhoeven er alles aan om de reddingsactie tot een goed einde te brengen. Er wordt een vzw opgericht om het nodige geld bijeen te brengen om het stamnummer 25 te redden: vzw Red Yellow KV. Talloze supporters storten hiervoor 1000 euro, er zijn talrijke acties … Onder het motto ‘We doen het gewoon zelf’ zet iedereen zijn beste beentje voor. Een cruciaal moment is 26 februari 2003: alle ex-werknemers van KV Mechelen gaan in Elewijt akkoord met het voorstel van de vzw om met het ingezamelde geld een deel van de achterstallige betalingen terug te geven en de rest te laten vallen. Een andere belangrijke datum is 12 april 2003: het stamnummer is gered en wordt overgedragen aan Yellow-Red Koninklijke Voetbalklub Mechelen. Mark Uytterhoeven mag zich tijdelijk voorzitter noemen, tot hij na enkele weken de fakkel overdraagt aan Johan Timmermans.

Enkele andere eersteklassers en hun supporters zijn solidair. Zo stelt Moeskroen speler David Crv ter beschikking. Opmerkelijk is ook de 1000 euro die Antwerp stort. De supporters van KVM vergeten dit laatste trouwens niet en dragen op hun beurt ook hun steentje bij tot de redding van het stamnummer van Antwerp in 2015.

Fi Vanhoof zegt het volgende over de redding: “Ik dacht dat we een schone dood gingen sterven maar den andere heeft het ‘m wel gelapt”. Die andere was Mark Uytterhoeven. Die uitspraak van club-monument Fi Vanhoof ontroert hem.

Mark Uytterhoeven over de goede afloop: “Zo voelt een renner zich die afgescheiden een bergrit wint: je hebt afgezien als de beesten, er niet in geloofd, er wel in geloofd, weer niet, weer wel, shit, ze komen terug, nee, ze pakken mijn niet meer, het is gelukt, het is gelukt. En op slag is alle ellende vergeten en omgezet in euforie”. Leuk detail: Mark Uytterhoeven wordt voor zijn reddingsactie genomineerd voor de verkiezing van Sportpersoonlijkheid van het Jaar.

Uiteindelijk speelt KV Mechelen het seizoen uit onder leiding van Alex Czerniatynski en met heel wat jonge spelers. Het behaalt zelfs nog verschillende punten en wint zijn laatste thuiswedstrijd met 3-2 tegen Moeskroen. Leuk detail over die wedstrijd: Mark Uytterhoeven krijgt voor de wedstrijd een fiets uit handen van zijn grote idool Eddy Merckx en rijdt samen met Racing-supporter Carry Goossens een ereronde langs het veld. Na de overwinning vieren de supporters alsof KVM kampioen is. Straf: zakken naar derde en zo feesten. Typerend voor KVM: in de diepste ellende blijven vechten en positief blijven, wat een levenskracht!

Sterker dan ooit

Door alle gebeurtenissen wordt Malinwa sterker dan voorheen. In 2008 vertelt Mark Uytterhoeven: “Om de twee weken zit er verdorie meer dan tienduizend man in het stadion, meer dan achtduizend abonnementen: een clubrecord! Zelfs in onze Europese periode konden we daar alleen maar van dromen. Fi Vanhoof heeft gelijk: in de clubgeschiedenis is er qua beleving geen mooiere periode geweest dan nu”.

De supporters krijgen inspraak in de club en een bord in de hoofdtribune met daarop ‘Remember 2002-2003’ houdt de herinnering aan wat er gebeurde levendig.

BRONNEN