De redding op Lokeren (1989)

In het seizoen 1988-1988 speelt KRCM weer in de hoogste voetbalklasse. Het weet zich juist te redden. De 2-3 winst tegen Lokeren op 13 mei 1989 is daarbij een sleutelmatch. De supporters van Racing krijgen het tijdens deze wedstrijd hard te verduren vanwege de thuissupporters en de politie. 

Wat vooraf gaat

Nadat het in het seizoen 1987-1988 kampioen was geworden in de tweede klasse keert Racing voor het eerst sinds 1976 terug naar de hoogste voetbalklasse. Het begint desastreus aan het seizoen met een 1 op 16. Racing verzekert zich pas op de laatste speeldag definitief van het behoud. Het ligt voor de wedstrijd nog in balans met RWDM, Beerschot en Cercle Brugge.

De wedstrijd op Lokeren

Racing speelt op Lokeren met Pauwels, Massagie, Nijs, Wijnstekers, Blair, Caes, Asselman, Lankhaar, Van Kets, Leys en Uche. De Coninck en De Bondt vallen in.

Luc Leys scoort al na 24 minuten en zet Racing zo op rozen. Patrick Versavel buigt de Lokerse achterstand echter om in een 2-1 voorsprong (minuten 33 en 49). Pikant detail: laatstgenoemde speelt die dag zijn laatste wedstrijd voor Lokeren. Hij zal het volgende seizoen aantreden voor … KV Mechelen.

Van Kets en De Bondt zetten de scheve situatie nog recht (minuten 57 en 81).

De einduitslag is du 2-3, na een bijzonder boeiende wedstrijd.

Racing wordt in Lokeren bijgestaan door een uitgebreid legioen supporters. Dat legioen krijgt het hard te verduren vanwege de thuissupporters en de politie.

Door de zege op Lokeren eindigt Racing het seizoen op een dertiende plaats met 28 punten. Het seizoen erna zakt het opnieuw en sindsdien keerde het niet meer terug op het hoogste niveau.

Ben Wijnstekers

Een interessante figuur bij Racing dat seizoen is Ben Wijnstekers. Hij speelde meer dan 400 wedstrijden voor Feyenoord Rotterdam en was ploegmaat van Wim Van Hanegem en Johan Cruijff. Wijnstekers mocht ook 37 keer het shirt van de Nederlandse nationale ploeg aantrekken. Aan zijn komst naar Racing is een interessante anekdote verbonden: de hele ploeg van Racing reed met de bus naar Rotterdam om daar de afscheidswedstrijd van Wijnstekers bij Feyenoord bij te wonen. Er was zelfs een Nederlandse tv-ploeg bij. Wijnstekers speelt een belangrijke rol bij de redding van Racing dat seizoen. Hij blijft er nog tot in 1990, wanneer hij nog voor één seizoen naar Germinal Ekeren gaat.

BRONNEN