De heropstanding (2003-2007)

De seizoenen in derde klasse

Na de gedwongen degradatie naar derde klasse moet KVM aan het seizoen 2003-2004 beginnen met 9 minpunten en per periode met -3. Het is ook wennen aan het werkvoetbal van derde klasse en de mindere goden als tegenstanders.

Tot de hoogtepunten van dat seizoen behoren de derby’s tegen Racing. Voor het eerst sinds 1990 komen KV en Racing Mechelen weer in dezelfde reeks uit. Op 27 september 2003 staat de eerste derby op het programma, Mechelen is heel even de voetbalhoofdstad van België. De kranten staan er vol van. Bertrand Peeters zorgt in de aanloop van de wedstrijd voor een opmerkelijk initiatief. Hij brengt elf supporters van Racing en evenveel van KVM samen in taverne De Kravat bij de Sint-Romboutskathedraal voor een etentje. Onder hen ook voorzitter Marcel Leemans (KRCM) en Johan Timmermans (KVM). Ook ex-spelers Kamiel Van Damme (KVM) en Armand De Vos (KRCM) zijn aanwezig. Het etentje staat in het teken van de fairplay. De kleuren van de gerechten zijn symbolisch: een terrine van zeevis op een grasmat van algen (KRCM) en een sorbet van rode frambozen in een gele vanillespiegel (KVM). Er zijn ook nog andere supportersinitiatieven. De wedstrijd zelf dan: circa 9000 supporters zien hoe Goevaerts van Racing al na 24 minuten rood krijgt. Vier minuten later komt groen-wit ondanks de numerieke minderheid op voorsprong via Smolders. In de tweede helft zet KVM de scheve situatie nog recht dankzij goals van Grégoire en Nehmedovic.

In de terugwedstrijd neemt KRCM wraak door met 0-1 op het veld van KVM te gaan winnen.

Na afloop van de derby van 27 september 2003 komt het tot zware rellen, vooral niet-Mechelaars spelen daar een rol in. Enkele buitenlanders stelen ook de middenstip van Racing en bezorgen ze aan supporters van KVM. Even later pikken supporters van Lierse de middenstip van KVM. Of hoe er plots een middenstipoorlog woedt … In de week voor de derby op 01 februari 2004 slaapt terreinverzorger Franky De Vroe een hele week in het stadion van KV om te verhinderen dat de middenstip opnieuw gestolen wordt.

Uiteindelijk sluit KVM het seizoen af op een zevende plaats, vijf punten voor stadsrivaal Racing.

Het seizoen erna (2004-2005) is het van moeten: promoveren of ophouden als profclub te blijven bestaan. Om de promotie waar te maken haalt de club verschillende spelers met ruime eersteklasse-ervaring zoals Patrick Goots, Dirk Huysmans en Bert Dhont. Trainer Zivica Kanacki keert terug naar de positie van assistent en Rik Vande Velde neemt het roer over. Het seizoen verloopt moeizaam voor KVM dat ondertussen ook zijn honderdjarig bestaan viert. Op de laatste speeldag moet het zelf winnen van Lyra en hopen op puntenverlies van Capellen. KVM verplettert de tegenstander uit Lier met 4-0 en moet dan nagelbijtend wachten op nieuws uit de wedstrijd Denderleeuw-Capellen. Na minuten die eeuwen lijken te duren, komt het verlossend bericht: Capellen blijft op 0-0 steken. KVM laat derde klasse achter zich.

De seizoenen in tweede klasse

Het eerste seizoen (2005-2006) in tweede klasse verloopt niet rimpelloos. KVM vertoeft het hele seizoen in de onderste regionen, ontslaat nog voor de winter trainer André Wetzel en kan zich pas enkele speeldagen voor het einde van het behoud verzekeren. Goodold Zivica Kanacki parkeert de ploeg op een dertiende plaats.

Tijd om de grove borstel door de selectie te halen. Voor het seizoen 2006-2007 haalt KVM ook een jonge en ambitieuze trainer: Peter Maes. Hij brengt opnieuw schwung in het elftal en behaalt de tweede plaats in de reguliere competitie na Dender. KVM plaatst zich voor de eindronde, samen met Antwerp, Lierse en Kortrijk. Het begint met een scoreloos gelijkspel op de Bosuil en wint daarna zijn volgende drie wedstrijden. Zo kan het al op de voorlaatste speeldag de promotie naar de hoogste voetbalklasse afdwingen, mits winst op het veld van KV Kortrijk. Na een thriller wordt het 2-3 en is de terugkeer na amper vier seizoenen naar ’s lands voetbalelite een feit. De laatste speeldag wordt één groot feest. Mark Uytterhoeven wordt er speciaal vanuit Frankrijk voor overgevlogen. 10 000 supporters zien hoe hun ploeg met 2-0 wint van Lierse. Na afloop barst er een groot volksfeest los. Die wedstrijd tegen Lierse betekent ook het afscheid van veiligheidsverantwoordelijke en diehardsupporter Jef Nees.

BRONNEN