Bekerwinst op Beerschot (1972)

Op 30 maart 1972 moet Racing voor de kwartfinale van de beker van België naar Beerschot. De groen-witten staan op dat moment voorlaatste in de tweede klasse. Beerschot bevindt zich tussen de laatste ploegen in de eerste klasse. Beide ploegen hebben dus degradatiezorgen (maar redden zich uiteindelijk).  

Racing treedt aan met: De Decker, Smets, Joostens, Dens, Van Dijck, De Vos, Petersen, Van den Berghe, Meeuws, Sunde en Schöning. Iversen en Van Vaerenbergh vallen in.

Deze kwartfinale vormt een heruitgave van die van het seizoen ervoor toen Beerschot met 1-0 won. Nu loopt het anders. Racing loopt 0-3 uit. Beerschot dringt nog fel aan maar de match eindigt op 2-3.

De halve finale tegen Anderlecht 

Een halve finale tegen Anderlecht is de beloning. Paars-wit koopt het thuisvoordeel af. Racing legt gratis autobussen voor de supporters in.

De verwachtingen zijn hoog en Iversen maakt 0-1. Maar Anderlecht heeft de scheidsrechter aan zijn kant en vanuit buitenspel scoort Jean Dockx de gelijkmaker. De tweede Brusselse goal wordt met de hand aangetekend. Racing verliest uiteindelijk met 4-1. Het derde Brusselse doelpunt valt pas in minuut 87. De kranten zijn lovend over Racing: “Integendeel vele kijkers konden zelfs niet geloven dat dit RC Mechelen tegen de degradatie strijdt in tweede afdeling, want Anderlecht had er werkelijk alles moeten uitpersen om moeizaam de Heizelpoorten open te stoten”.

Nadien wint Anderlecht de finale tegen Standard dankzij een doelpunt van Paul Van Himst, uitslag 1-0.

Leuk detail: in 2008 wipt KRCM als derdeklasser opnieuw eersteklasser Germinal Beerschot.

BRONNEN