Armand Becquet (ondernemer, °1902 - †1985)

Armand Lodewijk Maria Becquet, geboren in Mechelen op 17 november 1902 en overleden op 30 oktober 1985. Zoon van Aloïs Becquet en Maria Thérésia Goeyers.

De familie Becquet had na WOI een bedrijfje met bouwmaterialen aan de Winketkaai. Aloïs Becquet was gespecialiseerd in plaasteren, moulures en rozetten. Zijn zoon Armand Becquet hielp in de zaak.

Armand Becquet had twee zussen, Maria en Aline Becquet. Aline Becquet trouwde met de heer Eeckelaers die ook werkte in het bedrijf. Door meningsverschillen met schoonbroer en zus Aline besloot Armand Becquet zijn eigen bedrijf op te richten aan de overkant van het Keerdok.
De zaak aan de Winketkaai werd Eeckelaers-Becquet bouwmaterialen, nadien Loyaerts-Verbist en nu Verhelst.

In 1937-1938 vertrok Armand Becquet naar het Rode Kruisplein waar hij zijn eigen bedrijf opstartte. Tussen februari en april 1938 installeerde hij een eerste los- en laadinrichting voor zand, grind en cement op de kade.

Vanaf 1954 hielp zijn oudste zoon Francis Becquet in de onderneming en in 1962 Marcel Becquet. Samen bouwden ze het bedrijf uit tot het zeer succesvolle Becquet Beton.

In 1966 werd de rolbrug tussen het Keerdok en de Afleidingsdijle geïnstalleerd en de betoncentrale opgericht. 
In 1983 werden betoncentrale, silo’s en transportbanden opnieuw volledig aangepast aan de normen, inclusief betonmengelaar.

Tot aan de dood van zijn echtgenote in 1984 kwam Armand Becquet nog dagelijks op bezoek op “den dok”.

In januari 1996 werd het bedrijf overgenomen door Inter-Beton. Alle installaties, loodsen, burelen, betoncentrale en rolbrug waren tot op 1 april 2022 nog in gebruik. Het leek alsof de tijd daar stil had gestaan.

De brug waarop je nu staat is van beton afkomstig van de betoncentrale.

Leuke anekdote: Zakken cement werden vroeger per trein aangevoerd, met de hand gelost en naar de stockage gedragen. Armand Becquet stond ervoor bekend zijn medewerkers het goede voorbeeld te geven en droeg maar liefst drie zakken van 50 kilo tegelijk.