stadsarchief_mechelen.jpg

Stadsarchief Mechelen erkend als regionale erfgoedinstelling

Enkele dagen geleden besliste de Vlaamse regering dat het Stadsarchief Mechelen zijn erkenning als regionale erfgoedinstelling krijgt. Deze geldt voor de nieuwe beleidsperiode 2019-2023 en houdt een jaarlijkse subsidie van € 75.000 in.

Het Stadsarchief zal deze middelen gebruiken om de bekendmaking en digitale ontsluiting van archieven in de regio te bevorderen. Een bekend voorbeeld van deze werking is de bekende Regionale Beeldbank Mechelen (www.regionalebeeldbank.be). Het gaat de komende jaren ook de organisaties die archieven bewaren, verder mee ondersteunen in hun werking.

Het Mechelse Stadsarchief had de erkenning al eerder in 2014 vanwege de provincie ontvangen, maar door het nieuwe erfgoeddecreet en de nieuwe verdeling van bevoegdheden, moest het deze indeling opnieuw aanvragen.

Samen met de archiefcollega’s uit Ieper is het Mechelse Stadsarchief één van de twee stadsarchieven in Vlaanderen die deze regionale erkenning mochten ontvangen. Deze beslissing is een belangrijke erkenning voor de jarenlange inspanningen van het Mechelse Stadsarchief om zijn rijke en veelzijdige erfgoed te delen met een breed publiek. Het is een hart onder de riem voor hun medewerkers en vrijwilligers die dagelijks het beste van zichzelf geven om dat waar te maken.