stadsarchief_mechelen.jpg

Nieuwe mijlpaal inventarisatie plakbrieven: 7500 stuks verwerkt!

Onze vrijwilligers van Musea en Erfgoed hebben een nieuwe mijlpaal bereikt bij het inventariseren van de Mechelse plakbrieven. Ze hebben er nu 7500 beschreven en zitten daarmee in de helft van het project.

Collega Koen Vermeulen maakte er een prachtig filmpje over.

 

Plakbrieven: een staalkaart van het Mechelse stadsleven 

Stadsarchief Mechelen, PlakbrievenPlakbrieven zijn affiches die in de stad op openbare plaatsen aangeplakt werden. De stad hield er één exemplaar van bij en uiteindelijk kwam dit bestand in het Stadsarchief terecht. Daar bleef het jaren nauwelijks ontsloten. In 2012 zetten enkele vrijwilligers van Musea en Erfgoed hun schouders onder de inventarisatie van de circa 15.000 stuks! 

De plakbrieven beslaan de periode 1857-1987 en geven een staalkaart van het Mechelse stadsleven in die periode. Ze vertellen over de prangende politieke, sociale en economische kwesties van die tijd. Ook als je meer wil weten over de films die toen in de verschillende Mechelse bioscopen liepen, of de toneel- en dansvoorstellingen, zijn ze een waardevolle bron van informatie. Voor de sportliefhebbers zijn er de tientallen plakbrieven over de beide Mechelse voetbalploegen: KV en Racing Mechelen. Je krijgt ook een helder beeld van wat de bewoners van de Dijlestad tijdens de Eerste Wereldoorlog te verduren kregen. Dat en nog veel meer vind je terug op www.archiefbankmechelen.be. Doorzoek er de databank en kom dan naar het Stadsarchief om de originelen te raadplegen. 

De vrijwilligers beschrijven niet alleen de affiches maar zorgen ook voor een aangepaste zuurvrije verpakking. Op die manier garanderen we een zo goed mogelijke bewaring. 

Elk jaar wordt een selectie van de mooiste affiches gescand. Het resultaat daarvan is te bewonderen op www.regionalebeeldbank.be (gebruik plakbrieven als zoekterm). 

 

Bedankt! 

Proficiat aan vaste vrijwilligers Lieve, Rom, Staf, Ingrid, Rik en Josine! Bedankt ook aan allen die af en toe tijdelijk insprongen en aan de onvolprezen collega’s van Musea en Erfgoed! 

En nu op naar de volgende 7500 stuks …