Skip to Content

Welkom!

Geïnteresseerd in het boeiende Mechelse verleden? Dan bent u hier op de juiste site.

De Kring geeft elk jaar een fraai boek uit, de 'Handelingen'. De hoofdbrok zijn talrijke nieuwe artikels over het rijke verleden van onze stad, fraai geïllustreerd. Daarnaast is er in de Handelingen een terugblik op alle activiteiten van de Kring, een jaarverslag over de werking van de diverse culturele en erfgoeddiensten van de stad en bibliografische notities van recente publicaties over Mechelen.

De Kring organiseert ook ongeveer maandelijks boeiende lezingen. Die worden op deze website aangekondigd. De leden ontvangen ook nog een driemaandelijks Mededelingenblad, met de aankondiging van onze activiteiten en met leuke weetjes en korte artikels over Mechelen. Wie een artikel voor de Handelingen of een korte tekst voor het Mededelingenblad wil insturen, neemt best contact op met een bestuurslid.

Herwig De Lannoy
Voorzitter

 

Erfgoeddag : Thuis

 Het volledige programma is terug te vinden op: www.mechelen.be/erfgoeddag

Wij raden zeker aan om de tentoonstelling in het stadsarchief te bezoeken.

Hier heeft men het thema omgedraaid "Naar betere oorden: de 16de eeuwse Mechelse uittocht"

Archivaris Koen Vermeulen en videast Jan Weynants gaan samen op pad en treden in de voetsporen van Mechelse kunstenaars, wetenschappers, ambachtslieden en handelaars die tijdens de turbulente 16de eeuw emigreerden naar betere oorden (tot Polen en Scandinavië toe). Door de Spaanse Furie in Mechelen in 1572 viel de bevolking in Mechelen terug van 30.000 inwoners tot 11.000.

Speciaal voor Erfgoeddag zal de zolderruimte worden getransformeerd tot een knusse thuisbioscoopruimte inclusief projector én een megaprojectiescherm!  Doorlopende fimvertoning "Naar betere oorden"     In de leeszaal kan je je tevens vergapen aan eeuwenoude archiefstukken van de meest turbulente periode uit de Mechelse geschiedenis.      
Datum: 
zon, 21/04/2024
Uur: 
10 tot 18u
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen
Toegang: 
langs de Nokerstraat 2
Meer info bij: 
toegankelijk voor rolstoelgebruikers
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen

80 jaar na de bombardementen. Herdenking van de grootste tragedie in Mechelen van de vorige eeuw

 Dat is dus de dag vlak voor het bombardement van 19 april 1944, tachtig jaar geleden.

Op woensdag 19 april 1944 wordt Mechelen zwaar getroffen door een geallieerd bombardement. Rond kwart voor zeven ’s avonds komen de eerste bommenwerpers van de geallieerden aangevlogen. Drie golven van B-26-bommenwerpers gooien hun landing af met het doel de spoorlijnen en het arsenaal, de centrale werkplaats van de spoorwegen, zware schade toe te brengen. 1.230 brisant- en brandbommen, 432 ‘duizendponders’ en 252 lichtere bommen worden gedropt. Ook de Erla-werkhuizen, de Werbestelle van de Waffen-SS, de Kreiscommandantur, het gebouw van de rantsoenzegels en de telefooncentrale worden zwaar beschadigd. Maar ook veel woonwijken worden zwaar getroffen. De balans is verschrikkelijk: 138 doden, 12 vermisten en 123 gewonden. Daarnaast zijn er 362 vernietigde en 1.507 beschadigde gebouwen. Ook de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk is zwaar beschadigd. De Mechelse brandweerlieden proberen te blussen en slachtoffers te bevrijden. Ze worden geholpen door naburige korpsen, Duitse soldaten, het Rode Kruis, politie, stadswerklieden en gewone burgers. De verwoesting is zo groot dat sommige vermisten pas weken later van onder het puin gehaald worden. En dan moet het ergste nog komen… nog geen twee weken later, op 1 mei 1944. Dan is er het ‘Groot Bombardement’ op Mechelen. De geallieerden schrikken zelf van de grote tol aan menselijk leed voor de gewone burgerbevolking en de al bij al beperkte militaire impact van hun bombardementen.

Spreker(s): 
Marcel Kocken
Spreker(s): 
Geert Clerbout
Marcel Kocken -onze ondervoorzitter, is ons allergekende historicus, stadsgids en publiceerde heel wat boeken over Mechelen- die persoonlijke getuigenissen brengt van Mechelaars en van hemzelf als kind. Geert Clerbout, eindredacteur VRT-Canvas, die sinds jaren historisch onderzoek doet naar de Tweede Wereldoorlog en binnenkort er een boek over uitgeeft.
Datum: 
don, 18/04/2024
Uur: 
20U00
Locatie: 
Atheneum Pitzemburg
Toegang: 
langs de Bruul
Meer info bij: 
parkeren is mogelijk op de speelplaats
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen

De Mechelse kunstenaar Ray Gilles (1923-1997)

 De Mechelse kunstschilder, tekenaar, cartoonist, ontwerper Ray Gilles is geboren op 15 juni 1923 in Leuven, dus iets meer dan 100

jaar geleden. Hij studeerde aan de Mechelse Academie en in Antwerpen aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten en Terkameren. Hij exposeerde in binnen- en buitenland. Ray Gilles begon als neo-expressionistisch schilder in de jaren 1940, maakte abstracte doeken in de jaren ’50, prachtige cartoons in de jaren ’60 en ‘70. Het is in die hoedanigheid van cartoonist dat hij voortleeft. Gilles ontwierp gelegenheidsdrukwerk, boeken, magazines en theaterposters. Zijn werk werd met regelmaat gepubliceerd in België, Zweden, Finland, Zwitserland, Duitsland en Italië. Het is tijd om deze wat vergeten kunstaar terug in de belangstelling te brengen.         Ray Gilles helemaal rechts in het gezelschap van nog andere Mechelse kunstenaars   Opgelet de lezing gaat door op dinsdagavond!
Spreker(s): 
Jeroen Van der Auwera
De spreker Jeroen Van der Auwera is historicus. Hij heeft verschillende publicaties over Mechelen (16de - 18de eeuw) op zijn naam. Hij is directeur van het Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg in Mechelen en lid van de Kring. Hij organiseerde vorig jaar een unieke tentoonstelling en publiceerde samen met François Van der Jeught een boek over de veelzijdige kunstenaar.
Datum: 
din, 26/03/2024
Uur: 
20U
Locatie: 
Atheneum Pitzemburg
Toegang: 
langs de Bruul
Meer info bij: 
parkeren is mogelijk op de speelplaats
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen

Algemene Vergadering – lezing – receptie voor de leden

14u30: Korte Algemene Vergadering met ons jaarverslag over 2023 en onze plannen voor 2024!

15u00: Lezing ‘Mechelen, Brussel en al die anderen; een verhaal van steden’ door Roel Jacobs

De spreker belicht de relatie tussen de Vlaamse steden in de 16de en 17de eeuw, met de Bruegeldynastie als rode draad.

16u30: receptie voor de leden (tot 17.40 uur) (in het Cultuurcafé)

Geschiedenis wordt vaak bekeken vanuit een nationalistisch of een stedelijk particularistisch perspectief. Maar dat is niet de enige mogelijke benadering. In de Lage Landen ligt het oudste en belangrijkste stedennetwerk van Europa, na dat van Noord-Italië. Het is de interactie tussen de steden in dat netwerk die onze geschiedenis zo bijzonder maakt. Mechelen en Brussel zijn daar goede voorbeelden van. Gekende lokale geschiedenis krijgt een andere dimensie in dat perspectief. 

Twee illustere voorbeelden illustreren dit verhaal.

Het verhaal van de Breugeldynastie begint en eindigt in Antwerpen. Maar de rode draad die er door loopt, wordt getrokken door de Mechelse schoonmoeder van Breugel (Mayken Verhulst). Haar echtgenoot Pieter Coecke wordt vooral met Antwerpen geassocieerd. Zijn belangrijkste generatiegenoot Michiel Coxcie, is dan weer een Mechelaar. Maar beiden hebben, samen en apart, in Brussel gewerkt. Naast hun schilderijen zijn hun kartons, modeltekeningen voor wandtapijten, zeker even belangrijk. Die wandtapijten werden dan weer in Brussel geweven. Een grote traditie, die vandaag enkel nog in Mechelen wordt voortgezet.

De familie van Busleyden zit tot vandaag in het collectief geheugen van Mechelen en Leuven. Maar de onderkende Brusselse dimensie van haar verhaal is onmisbaar voor wie er een totaalzicht op wil krijgen. Niemand kan Mechelen of Leuven verwijten dat zij de korte aanwezigheid van de Busleydens gebruiken om zichzelf op de kaart van de Europese geschiedenis te zetten. De sporen van die aanwezigheid zijn zichtbaar tot vandaag. Maar het is spijtig  dat de rol die de familie in Brussel gespeeld heeft, nauwelijks of niet gekend is. De spreker wil daar wat aan doen.

Spreker(s): 
Roel Jacobs
De spreker is historicus, jurist en auteur van meerdere historische boeken en stadsgids in Brussel.
Datum: 
zat, 09/03/2024
Uur: 
14u30
Locatie: 
Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5
Toegang: 
Auditorium
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina