stadsarchief_mechelen.jpg

Dompel je onder in de Mechelse voetbalgeschiedenis op Erfgoeddag

Ben je gebeten door het Mechelse voetbal? Kom dan op zondag 22 april tussen 14 en 16u naar de Kruidtuin voor de speciale radio-uitzending van Stadsarchief Mechelen, Radio Reflex, Racing Mechelen, KV Mechelen en Malinwa Archief.

Piet den Boer en Rudi De Mets. Foto: stadsarchief Mechelen

Mechelen is een stad met een bijzonder rijk voetbalverleden. De stad telt twee traditieploegen: KV Mechelen en Racing Mechelen. Beide clubs zagen het levenslicht in 1904. Tijdens hun lange geschiedenis kenden ze heel wat hoogtepunten. Zo werd Racing in 1951-1952 vice-landskampioen onder leiding van de legendarische Rik De Saedeleer (de latere voetbalcommentator). Meer recent was er de fameuze bekercampagne in 2008 waarbij Racing als derdeklasser enkele eersteklassers uitschakelde. En zo kunnen we nog even doorgaan. Voor KV Mechelen is er de ophefmakende winst van Europacup II in 1988 tegen het grote Ajax, exact 30 jaar geleden. De rood-gelen mochten onder meer ook vier landstitels en één Belgische voetbalbeker in hun prijzenkast zetten. Net zoals bij Racing is ook hier het lijstje van hoogtepunten nog veel langer.

Kies mee en herbeleef alles tijdens een beklijvende radio-uitzending

Maar wat zijn voor de supporters van KV en Racing de meest memorabele hoogtepunten? Waar krijgen ze nog steeds kippenvel van? Naar aanleiding van Erfgoeddag, met dit jaar ‘Kiezen’ als thema gaan het Stadsarchief Mechelen, Racing Mechelen, KV Mechelen, Malinwa Archief en Radio Reflex op zoek naar het antwoord. Via een web poll kregen de supporters van beide clubs tien hoogtepunten van hun favoriete ploeg voorgeschoteld. Daaruit kozen ze er elk vijf. De geselecteerde hoogtepunten vormen op Erfgoeddag (zondag 22 april) het onderwerp van een radio-uitzending vanuit de mobiele studio van Radio Reflex in de Kruidtuin. Samen met verschillende bekende Mechelaars herbeleven we de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van KV en Racing. Tussendoor zingen we uit volle borst mee met de clubliederen en de grootste voetbalklassiekers. Zorg jij mee voor een zinderende sfeer? Breng je groen-witte of geel-rode sjaal mee en kom tussen 14 en 16u naar de Kruidtuin.

Kun je niet genoeg krijgen van de geschiedenis van KV en Racing?

Kom dan zeker eens langs in het Stadsarchief Mechelen (openingsuren en bereikbaarheid). Je vindt er het rijke Malinwa Archief: documentatiemappen per seizoen, het clubblad Geel en Rood, affiches … Voor Racing zijn er onder meer clubbladen en binnenkort komt daar heel wat meer bij.